Welke aanpassing kan je maken op kantoor om het coronavrij te houden?

Frisse lucht is heel belangrijk voor de gezondheid van mensen. Als je in een afgesloten ruimte aan het werk bent met meerdere mensen wordt de ruimte heel snel vies. Door covid-19 is het weer duidelijk hoe belangrijk het ventileren eigenlijk is.

Veilige werkplek

Er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je kunt toepassen op een werkplek. Zo kan je kiezen om plexiglas tussen bureaus te maken. Kuch Schermen worden ze ook wel genoemd. Je kan ook looproutes creëren.

Goede ventilatie op de werkvloer

Het is belangrijk dat je zorgen voor een goede ventilatie als je werknemers weer op kantoor werken. Het is bewezen dat zonder ventilatie corona heel snel om zich heen kan verspreiden. Het advies is om 24 uur per dag de ramen en roosters een stukje open te houden. Als er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is, dan moet deze continu aan staan. Dit advies geldt voor de zomer, maar ook in de winter. Ook al kan dat wat minder aangenaam zijn in de winter tijdens het werken.

Een kooldioxide melder gebruiken

Als je een kooldioxide melder hebt en deze geeft aan dat er te veel CO2 in een ruimte is, weet je ook dat er niet goed genoeg wordt geventileerd. Wanneer je dit weet, kan je natuurlijk gelijk maatregelen treffen. De regels betreft CO2 zijn dat de CO-gehalte in de lucht niet hoger mag zijn dan 900 ppm. Het mag ook absoluut niet hoger komen dan 1200 ppm. Bij 900 ppm wordt een luchtventilatiesysteem al sterk aangeraden.

Besmetting voorkomen

Hoe meer mensen er op kantoor binnen 1 ruimte werken hoe meer stoffen er in de lucht hangen. Een ventilatiesysteem moet de hoeveelheid aan mensen wel aankunnen. Als er te weinig wordt geventileerd kunnen mensen klachten krijgen zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Als mensen te lang bij elkaar zitten in een ruimte en iemand zit ertussen die ziek is, kan deze heel gemakkelijk de rest besmetten.

Aantal mensen beperken in een ruimte

Het kan handig zijn om het aantal mensen in een ruimte te beperken. De 1.5 meter regel is momenteel geen prioriteit meer, maar het kan nooit kwaad toch wat regels uit eigen inzicht toe te passen. Als werkgever kan je de werktijden spreiden voor je werknemers. Zo heb je de werkvloer niet gelijk overvol.