Kan je door blijven werken als je corona hebt?

Als je ziek bent door corona wordt je loon gewoon doorbetaald. Als je milde klachten hebt kan je werkgever je verplichten om thuis te werken. Je kan zelf ook vragen om volledig thuis te blijven werken. Dit gebeurt veel bij mensen die in de risicogroep vallen en zich er nog niet prettig bij voelen om veel onder de mensen te zijn.

Thuiswerken tijdens corona

Ons leven, maar ook ons werk wordt nog steeds beïnvloed door corona. Veel werknemers zijn het inmiddels al gewend om thuis te werken. Thuiswerken kan helaas niet bij alle beroepen. Soms is een beroep zo belangrijk, dat je ondanks het risico besmet te raken toch moet verschijnen op je werk. Het kan ook zijn dat je bang bent dat je anders ontslagen wordt en daarom geen nee durft te zeggen

Grote personeelstekorten

Bij veel winkels zie je tegenwoordig briefjes hangen “personeel gezocht”. Er zijn momenteel meer open banen dan dat er mensen zijn. Dit zorgt ervoor dat bepaalde bedrijven soms wel drie keer per week dicht moeten. In de zorg is dit een groot probleem. Als ouderen normaal 7 keer per week douchen en nu ineens maar 3 keer dan is dat natuurlijk een groot probleem.

Uitzondering voor zorgmedewerkers

Het komt regelmatig voor dat mensen die werken in de zorg en positief testen toch gevraagd worden om te werken. Het gaat dan om milde klachten tijdens corona. Vaak is er geen andere keus, omdat er een groot tekort aan mensen in de zorg is ontstaan. Normaal is er een quarantaine plicht bij een positieve test, maar het RIVM heeft voor zorgmedewerkers een uitzondering gemaakt. Een zorginstelling kan er dus voor kiezen om werknemers te vragen toch te werken, ondanks dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Met een verkoudheid werken

Supermarkten vinden het ook lastig om zich aan de regels te houden. Ook zij kampen momenteel met een groot personeelstekort. Veel mensen zitten in thuis quarantaine omdat ze in contact zijn geweest met iemand met het coronavirus. Dit brengt veel stress bij een werkgever. Producten moeten wel bijgevuld worden en klanten houden niet van een lege supermarkt. Dit zorgt voor een hoge werkdruk wat weer een Burn-out kan veroorzaken op de langere termijn.

De arbo wet

Bedrijven die besmette werknemers toch toelaten om naar het werk te komen houden zich niet aan de regels van de Arbowet. Ook al is het werken op vrijwillige basis, toch kunnen werknemers zich bezwaard voelen om nee te zeggen.