Hoe ga je veilig aan het werk na corona
Een werknemer mag niet eisen om thuis te blijven werken. Niet iedereen kan goed presteren als deze thuis aan het werk moet. Een werkgever moet zich wel houden aan de RIVM-maatregelen en zorgen dat zijn werknemers veilig kunnen werken. Eerder ben je als werknemer niet verplicht om terug naar de werkvloer te komen.


Een veilige werkplek creëren
Een werkgever is verplicht om te zorgen dat een werknemer een veilige werkplek heeft. Niemand wil dat een werknemer zijn collega’s of klanten besmet. Het lastige is dat je als werkgever je werknemers niet verplicht kunt stellen om een corona test te doen. Je mag geen medische gegevens opvragen en ook niet vragen of ze een corona test willen doen voordat ze op het werk verschijnen. Alles is geregeld in een privacywet en zelfs bij een ziekmelding, mag je niet bijhouden wat de reden hiervoor is.

Het uitlenen van spullen
Als je werknemers thuiswerken ben je alsnog verantwoordelijk om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld een bureaustoel of een laptop moet uitlenen van kantoor. Als werkgever mag je hierop controleren. Je kan vragen of je een foto mag maken van de werkplek, of je kan een Arbo Deskundige inschakelen die dan de thuiswerkplek gaat beoordelen.

Een vergoeding voor het thuiswerken
Als er thuis wordt gewerkt, worden er ook meer kosten gemaakt binnen het huis. Hierbij kun je de
denken aan internet, gas, water en licht. Een werknemer kan hiervoor een onbelaste vergoeding krijgen. Vaak wordt besloten om de reisvergoeding door te betalen. Het CNV is bezig met een plan voor thuiswerkvergoeding die samen met reiskostenvergoeding elke maand kan worden uitgekeerd.

Vaccineren is geen verplichting
Je mag als werkgever je werknemers niet verplichten om zich te vaccineren. Je mag wel een mondkapje verplichten in openbare ruimtes. Dit kan je doen op plekken met veel klanten en waar geen verplichting is voor een corona toegangsbewijs. Een supermarkt of binnen een school.
Liever geen openbaar vervoer
Een medewerker mag zelf beslissen hoe hij reist naar zijn werk. Kiest hij voor het openbaar vervoer dan liggen de risico’s voor een besmetting wel wat hoger. Je mag als werkgever hierover in gesprek gaan en hem wat alternatieven aanbieden. Je kan zelf maatregelen toepassen zoals vergaderingen op een rustig moment te houden, zodat je medewerker niet in een drukke spits hoeft te reizen.