Corona en werk, hoe houd je het veilig?

Iedereen kan helpen om te zorgen dat het coronavirus zich niet verder zal verspreiden. Alle maatregelen zijn natuurlijk niet leuk, maar het is wel nodig. Niemand wil dat ons zorgsysteem straks in elkaar valt. Je wil jezelf niet besmetten, maar ook de mensen om je heen niet. Vooral voor oudere mensen is dit virus heel gevaarlijk. Iedereen wil zijn dierbaren nog lang bij zich houden en daarom is het heel belangrijk dat je, je aan de regels, blijft houden.

Een mondmasker dragen

Het is niet meer verplicht, maar je kan ervoor kiezen om een mondmasker te dragen. Een mondmasker beschermt je niet tegen het coronavirus, maar het zorgt er wel voor dat je het virus niet zo makkelijk kan doorgeven. Het is belangrijk dat je het stukje masker wat je gezicht bedekt niet aanraakt met je handen. Zo voorkom je dat er bacteriën van je handen op je masker komen of andersom.

Veilige producten op de werkplek

Omdat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, draait deze ook op voor de kosten van de spullen zoals zeep, desinfectiemiddel, handschoenen. Als je deze producten zelf hebt gekocht, dan bestaat er een mogelijkheid om dit te declareren.

Zelf reinigingspakket op het bureau

Het is verstandig om op elk bureau een reinigingspakket te leggen. Hiermee kan een werknemer zijn bureaustoel, toetsenbord, bureau en handen reinigen. Een handdoekenautomaat in de toiletten met sensor zou een goede toevoeging kunnen zijn in de strijd tegen corona op de werkvloer.

Nieuwe quarantainemaatregelen

Bij een positieve zelftest is het belangrijk om gelijk in isolatie te gaan. Het maakt niet uit of je gevaccineerd bent of niet, want de regels blijven hetzelfde. Vanaf 18 februari 2022 is er besloten dat de quarantaine plicht verkort is naar 5 dagen. Wanneer iemand klachtenvrij is voor 24 uur, mag deze gewoon weer aan het werk.

Hygiëne maatregelen

Het is nog steeds goed om te zorgen voor een goede hygiëne. Dit betekent dat je vaak je handen moet wassen en als je moet niezen dan doe je dit in je elleboog. Je kan ervoor kiezen om nog steeds geen handen te schudden. Voor persoonlijke hygiëne kan je kiezen voor papieren zakdoekjes.

Deze kan je dan ook gelijk na een keer weggooien. Bij klachten is het verstandig om thuis te blijven en eerst een zelftest te doen.