Wat doet een HR Manager nu precies? Dat lees je hier!

Het beroep van een HR manager (Human Resources manager) is divers en evolueert voortdurend in lijn met veranderingen in de moderne arbeidswereld. Managers spelen een cruciale rol in organisaties, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor verschillende aspecten van het personeelsbeheer en de ontwikkeling van werknemers. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de taken en verantwoordelijkheden van een HR manager, zodat je een beter begrip krijgt van wat deze functie precies inhoudt.

Werving en selectie als HR manager

Een van de meest bekende taken van een manager is het werven en selecteren van nieuwe medewerkers. Dit omvat het plaatsen van vacatures, het beoordelen van cv’s, het voeren van sollicitatiegesprekken, het controleren van referenties en het maken van aanbiedingen aan gekwalificeerde kandidaten. managers spelen een sleutelrol bij het aantrekken van talent dat past bij de cultuur en behoeften van de organisatie.

 

HR-managers zijn verantwoordelijk voor het beheer van alle HR-gerelateerde documentatie en administratie. Dit omvat het bijhouden van personeelsdossiers, het beheren van salarisadministratie, het verwerken van verlofaanvragen en het bijhouden van prestatiebeoordelingen. Ze zorgen ervoor dat alle personeelszaken op een georganiseerde en wettelijk conforme manier worden afgehandeld.

Training en ontwikkeling

Het bevorderen van de groei en ontwikkeling van werknemers is een andere belangrijke taak van HR-managers. Ze ontwikkelen trainingsprogramma’s, identificeren leerbehoeften, beheren opleidingsbudgetten en volgen de voortgang van werknemersontwikkeling. Dit draagt bij aan de professionaliteit en groei van het personeel.

 

HR-managers zijn ook betrokken bij het beheer van arbeidsrelaties binnen de organisatie. Ze fungeren als tussenpersoon bij arbeidsconflicten, bevorderen een positieve werkomgeving en zorgen ervoor dat de organisatie voldoet aan arbeidswetten en -regelgeving.

Compensatie en voordelen van een HR manager

Het ontwikkelen en beheren van compensatie- en beloningsstructuren behoort tot de verantwoordelijkheden van managers. Ze zorgen ervoor dat werknemers eerlijke en concurrerende beloningen ontvangen en beheren arbeidsvoorwaarden zoals ziektekostenverzekering, pensioenregelingen en bonussen.

 

Managers zijn betrokken bij de strategische planning van de organisatie met betrekking tot personeelsbeheer. Ze adviseren het leiderschapsteam over HR-kwesties, zoals talentbehoud, successieplanning en organisatieontwikkeling. Ze spelen een sleutelrol bij het vormgeven van de toekomst van de organisatie. Om deze reden is het zeker aan te raden om hiernaar te kijken als jij jezelf hier in kan vinden.

Diversiteit en inclusie

Het bevorderen van diversiteit en inclusie binnen de organisatie is een groeiend aandachtspunt voor managers. Ze ontwikkelen beleid en initiatieven om diversiteit te bevorderen, zoals het aannemen van ondervertegenwoordigde groepen en het creëren van een inclusieve werkomgeving.

 

HR manager beheert het proces van prestatiebeoordelingen en feedback. Ze stellen prestatienormen vast, voeren beoordelingsgesprekken met werknemers en identificeren kansen voor verbetering en ontwikkeling. Zo weet je zeker dat het personeel binnen de organisatie de beste processen zult ondergaan en daadwerkelijk iets kan doen met de feedback die wordt gegeven.

 

Wanneer werknemers de organisatie verlaten, de HR manager is verantwoordelijk voor het afhandelen van het exitproces. Dit omvat het afhandelen van ontslagprocedures, exitinterviews en het zorgen voor een soepele overgang voor vertrekkende werknemers. Wat ook handig is om in huis te hebben is een HR interim.