lean

Wat is de lean methode?

Als je een eigen bedrijf hebt, is het van belang dat de processen binnen het bedrijf op de juiste manier worden uitgevoerd. Door de processen op de juiste manier uit te voeren is het een stuk makkelijker om geen fouten te maken. Hierbij is het van belang om een goede bedrijfsstrategie te hebben voor jouw onderneming. De lean methode is een nieuwe bedrijfsstrategie en deze strategie wordt door steeds meer bedrijven gebruikt. Er zitten namelijk enorm veel voordelen verbonden aan deze bedrijfsstrategie en veel bedrijven kunnen er baat bij hebben.

 

De lean methode is een filosofie die is ontwikkeld met als doel de efficiëntie en effectiviteit van bedrijven te verbeteren. Het is in andere landen al heel bekend en steeds meer bedrijven in Nederland maken er gebruik van. Lean richt zich voornamelijk op het minimaliseren van verspilling en het maximaliseren van waarde voor de eindgebruiker. Met deze methode is het mogelijk om processen te optimaliseren en dat is een groot voordeel voor veel bedrijven. Wil jij meer te weten komen over deze methode? Onderstaand vertellen we er echt alles over!

Lean methode: elimineren van verspilling

Bij de lean methode is het van belang om verspillingen te elimineren, hiermee bedoelen we natuurlijk de verspillingen in een bepaald werkproces. Binnen een onderneming zijn altijd verschillende werkprocessen en deze processen nemen tijd in beslag, maar ook middelen zoals werknemers. Wanneer je verspillingen uit de processen haalt, is het mogelijk om meer winst te maken als onderneming. Je kunt bijvoorbeeld kosten besparen, maar ook tijd besparen en mensen op andere processen zetten. Deze verspillingen zijn vaak dingen die niet zorgen voor een toegevoegde waarde voor de klant. Het is van belang om deze verspillingen te herkennen, zodat je ze ook uit het proces kunt halen.

Lean methode: optimaliseren van processen

Naast het verwijderen van verspillingen, is het ook noodzakelijk om de processen te optimaliseren. Met de lean methode is het mogelijk om processen te optimaliseren en dat is natuurlijk van groot belang. Je kunt processen op verschillende manieren optimaliseren, waardoor ze makkelijk uitvoerbaar zijn. Dit kan bereikt worden door de betrokkenheid van alle medewerkers in het bedrijf. Hierbij is het van belang dat problemen in het proces zo snel mogelijk worden opgelost. Op die manier kan het proces altijd blijven draaien en is het mogelijk om meer winst te maken. Zo is het ook mogelijk om het personeel beter te motiveren en is de kans groot dat de productiviteit omhoog gaat van de medewerkers.

Meer over lean te weten komen

Als medewerker of als ondernemer kan het verstandig zijn om meer te weten te komen over de lean methode. Dit is over het algemeen erg lastig, maar gelukkig kun je ook gewoon een training volgen op het internet. Door een training te volgen is het mogelijk om meer kennis te krijgen over de lean methode. Je weet op die manier precies hoe het werkt en hoe je het kunt toepassen in jouw onderneming, zodat je er ook veel voordeel uit kunt halen.

 

Wil je meer weten? Ga dan naar de website van Lean Six Sigma Partners.